FLODA KVINNODRÄKT

Dräkten på bilderna tillhör Philochoros (uppsalastudenternas folkdansförening) dräktsamling.

Läs mer om Philochoros här.

Hättan

Hättan är sydd av rött kläde med rika påsömsbroderier och kantas av ett rött virkat band.

 

  

Överdelen

Överdelen sys i bomulls- eller linnetyg och har handvirkade spetsar vid ärm- och halslinning. Den hålls ihop i halsen med hjälp av en kronbrosch i silver.

 

Livstycket

Livstycket till den broderade dräkten har snörmaljor av tenn. Tyget i livstycket har röd botten med ränder i vitt, blått, grönt och svart.

Kragen

Den trekantiga kragen är fodrad, sydd av rosmönstrad yllemuslin och kantas av en knuten yllefrans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjortelsäcken

Väskan eller kjortelsäcken, är av svart kläde och kantad med en röd klädeslist. Även kjortelsäcken pryds av påsömsbroderier och den fästes i kjollinningen på höger sida med hjälp av en bygel av silvermetall och döljs till hälften av förklädet (se Nåsdräkten).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tröjan

Den för Floda så karaktäristiska påsömströjan, är sydd av rött kläde och togs upp i dräkten först på 1870-talet. Den är midjekort, djupt ringad framtill och dubbelknäppt med mässingsknappar.

 

 

 

 

 

 

 

Kjolen

Den vanligast förekommande kjolen är sydd av svart kläde, men kjolen kan också vara röd, blå eller brun. Den svarta kjolen kantas nedtill av en röd, broderad kantlist.

.

Förklädet

Till den enklare högtidsdräkten hör ett klarblått ylleförkläde. Det har mönstervävda band i rött och vitt som avslutas med tofsar och knyts på vänster sida.