NÅS KVINNODRÄKT

Hätta

Den mjuka hättan sys av kattun alternativt yllemuslin med röd eller vit botten. Den har en virkad kant av ullgarn och knyts under hakan till vänster.

   Gifta kvinnors hätta har en knypplad spetskant vilken ursprungligen satt fastsydd på en s k "käringhatt" som satt under hättan. Under 1900-talet kom också förenklingen att sy fast spetsen direkt på hättan.

  

Blus (yvdel)

Yvdelen kan vara av hellinne, halvlinne eller bomull. Det ursprungliga materialet var hellinne och yvdelen syddes i äldre tid utan krage och med fina broderier på manschetterna.

   När sedan bomullen blev tillgänglig även för "vanligt folk" blev det allt vanligare att yvdelen syddes av detta material då köpetyget bomull av många ansågs som lite finare än det egenproducerade linnetyget. Från sekelskiftet 1800-1900 finns blusar bevarade som sytts helt i bomull. Dessa hade krage och spetskantning, precis som många av dagens yvdelar.

Liv

Livet har snörmaljor och sys av randigt halvylletyg.

Krage

Den trekantiga kragen är sydd av blommig kattun alternativt yllemuslin, kantas av en knuten yllefrans och har en ringning för halsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjol

Kjolen är sydd av smalrandigt halvylletyg och kantas nedtill av en röd list av kläde och ett flerfärgsvirkat kantband.

Priska

Priskan fästes i kjolmidjan på höger sida och döljs till hälften av förklädet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flerfärgsvirkad hätta

Hättan förekommer även i en flerfärgsvirkad variant.

Förkläde

Förklädet förekommer i olika varianter. Till högtidsdräkten kan användas ett blommigt kattunförkläde med röd botten alternativt ett blommigt yllemuslinförkläde med antingen vit eller röd botten.

   En annan variant är det randiga förklädet i halvylletyg som, precis som kjolen, nedtill kantas av en röd list. Detta förkläde används vid enklare tillfällen.

   Förklädets mönstervävda band knyts i en ögla på vänster sida.