DELSBO KVINNODRÄKT

Dräkten på bilderna tillhör Philochoros (uppsalastudenternas folkdansförening) dräktsamling.

Läs mer om Philochoros här.

Bindmössan eller påsluvan

Till Delsbodräkten hör en bindmössa av kattun. Denna bärs utanför kyrkan. Speciellt för Delsbo är att såväl gifta som ogifta kvinnor bär håret utsläppt under mössan. Något stycke används inte heller till mössan.

Lövspännet

I halsen på särken fästs ett lövspänne som kan se olika ut. Tidigare signalerade spännet bärarens ekonomiska status – ju fler löv, desto förmögnare bärare. Något spänne behöver dock inte användas, man kan också knyta ihop överdelen.

Särken

Som överdel används i Delsbo en s k rynkesärk som har fina broderier, "krus", på krage och manschetter. Kruset kan vara olika brett. Ärmarna är kraftigt rynkade och särken slutar strax under bysten.

 

På bilden visas dock en annan typ av överdel som också används. Den har raka ärmar och inget krus.

 

Liv

Livstycket sys av rött halvylle och har glesa ränder i grönt och svart med vita flammor. I ryggen går ränder snett emot varandra och längst ner i ryggen finns en utstående skört. Livstycket knäpps framtill med hjälp av mässingshakar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjolen

Svartkjolen är av halvylle. Den är rynkad upptill och kantas nedtill av en röd klädeslist. Linningen är densamma som på förklädet. Vid festligare tillfällen kan en svart goffrerad kjol användas, den s k "laggkjolen". Också laggkjolen har röd kantlist.

 

 

 

 

 

 

 

 

Halskläde

Till Delsbodräkten kan ett halskläde av siden användas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Förkläde

Ylleförklädet är svart med vävda blå ränder och flammor i vitt. Från linningen, som är vävd på samma sätt som långbanden, rynkas förklädet en bit ned. Långbanden, som ska vara två och en halv meter långa, är mönstervävda och knyts runt kjol och förkläde. Knytningen ska hamna framtill på vänster sida och öglan ska sluta ungefär i mitten av de två tamparna som inte heller de ska vara lika långa.

Koftan

Två varianter av stickade ullgarnströjor finns till Delsbodräkten. En s k grönroströja i färgerna rött, svart och grönt, och en vitroströja i vitt, rött, grönt och svart. Vitroströjan anses vara den grannaste och används i kyrkliga sammanhang, till bröllop och fest medan grönroströjan används mer till vardags.

 Lomman
Lomman, som fästs med en mässingshake i kjollinningen på höger sida, sys i svart kläde med applikationer i rött vilka kantas av tenntrådsbroderier. Baksidan av lomman är av rakat fårskinn. Framsidan kantas av en skinnremsa, vänd över till baksidan där den är fastkastad.