DELSBO MANSDRÄKT

Den mörkblå mansdräkten på bilden är den som används mest idag, men det finns också en äldre vit variant.

Dräkten på bilderna tillhör Philochoros (uppsalastudenternas folkdansförening) dräktsamling.

Läs mer om Philochoros här.

Kilmössan

Till Delsbo mansdräkt hör en röd kilmössa med svarta band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjortan

Skjortan i vitt hellinnetyg har vida ärmar och "krus", broderier, kring kragen och vid handlinningarna, i Delsbo även kallade "kvalarna". Den höga kragen på skjortan är uppåtstående och går nästan ända upp till kinden. Sprundet i halsen sätts ihop med ett litet band, och ovanpå detta knyts det brokiga halsklädet. Vid handllinningarna används manschettknappar.

 

 

Livstycket

Livstycket är helrött och enkelknäppt med en stolpficka på vardera sida om knappraden. I ryggen är livstycket något figursytt och avslutas längst ned med en skört.

Jackan

Jackan är precis som byxorna av mörkblått kläde och kantas även den med rött kläde. Ryggstycket är figursytt med en skört längst ned och på framsidan finns en stolpficka på vardera sida om öppningen. Tolv knappar i rad pryder också var sida av jackans framsida, liksom tre knappar vid varje handlinning.

Byxorna

Byxorna i mörkblått kläde är av knäbyxmodell och är kantande med rött kläde kring sprundet vid knäna och kring luckan framtill. Såväl sprund som lucka knäpps med mässingsknappar.

Strumporna

Strumporna till Delsbo mansdräkt ska vara mörkblå och de hålls uppe med hjälp av knäband som är snarlika kvinnornas långband, men smalare och betydligt kortare.