FORSA KVINNODRÄKT

Livstycke

Livstycket sys av rött kläde, kantas av svart kläde och häktas ihop omlott. Det är fodrat med linne och har två rundade skörten baktill.

Överdel

Överdelen sys av vitt linnetyg, har uppstående halsslå och vida ärmar med broderi i ärmlinningen. Sprundet i halsen sammanhålls av ett lövspänne i silver eller mässing.

Halskläde

Halsklädet, som från början var en fästmansgåva, är av siden, men mönster och färg kan variera. Halsklädet används främst vid högtidliga tillfällen.

 

Tröjan

Tröjan är stickad i rött och grönt yllegarn och är uppstickad efter ett äldre plagg som hittats i Forsa. Det är dock osäkert om tröjan verkligen har använts i Forsa.

 

 

 

 

 

 

 

Förkläde

Till Forsas kvinnodräkt hör ett förkläde i vitt bomullstyg. Förklädet har röda och blåa ränder och ett långt mönstervävt knytband som avslutas med tofsar.

Kjol

Kjolen är av halvylle med brun botten och smala ränder i rostrött och grönt, ibland även blått. De smalare ränderna i kjolen är i gult och vitt sysilke. Kjolen är slät under förklädet medan övriga kjolen utgörs av lagda veck.

Väska

Väskan sys i svart kläde med applikationer i färger som rött, gult och grönt. Dessa fästes med tenntrådsbroderier. Till väskan hör också hållare och bygel i mässing.