HÄVERÖ MANSDRÄKT

Dräkten på bilderna tillhör Philochoros (uppsalastudenternas folkdansförening) dräktsamling.

Läs mer om Philochoros här.

Huvudbonaden

Till stor högtid bär männen hög hatt. Mössan av rött ullgarn används till enklare högtid.

Skjortan

Skjortan kan sys av linne- eller bomullstyg och har en uppstående krage. Den är mycket enkel utan vare sig broderier eller andra utsmyckningar.

   I halsen knyts till högtid ett brokigt halskläde i kattun eller siden. Halsklädet viks först till ett brett band som läggs kring halsen framifrån, det korsas sedan i nacken och för att slutligen knytas mitt fram.

Livstycket

Livstycket har uppstående krage och är precis som kvinnornas livstycken empireinspirerat. Det har dubbla knapprader och kan knäppas åt båda hållen. Materialet är randigt halvylletyg med röd botten förutom ryggstycket som är av linnetyg. Livstycket ska vidare vara så kort att det uppstår en glipa mellan det och byxorna.

Tröjan

Tröjan är av svart kläde, den har slag och dubbla knapprader.

Byxorna
Inga byxor finns bevarade från Häverö, men av källmaterial framgår att knäbyxor av sämskskinn har varit vanliga. Långbyxor av kläde blev modernt en bit in på 1800-talet och användes då.

   Byxorna på bilden är av älghud, dekorerade med s k laskningar och prydda med blanka knappar och spännen.


 Strumporna

De strumpor som används till Häverö mansdräkt idag är blåa och hålls uppe med hjälp av vävda strumpeband i rött och vitt vilka knyts under knäet.